لاتاری آمریکا چیست؟
این سوالی است که بسیاری از کاربران ثبت نام لاتاری و متقاضیان مهاجرت از طریق لاتاری آمریکا میپرسند.
لاتاری آمریکا (Diversity Visa Lottery Program) یک برنامه مهاجرتی است که توسط وزارت خارجه آمریکا اجرا میشود. این برنامه به شهروندان کشورهایی که نرخ مهاجرت آنها به آمریکا پایین است، اجازه می دهد تا از طریق قرعه کشی شانس دریافت ویزای مهاجرتی به آمریکا را بدست آورند.
هدف ویزای مهاجرتی لاتاری آمریکا، این است که افراد با نژادهای مختلف امکان مهاجرت دائم به ایالات متحده را داشته باشند و تنوع نژادی جامعه مهاجران به آمریکا حفظ شود.
تعریف لاتاری تنوع نژادی آمریکا
«تنوع» یک ارزش اصلی در آمریکا بهشمار میرود. در سال 1990، برنامه ویزای مهاجرت تنوع نژادی (برنامه ویزای تنوع نژادی یا DIVERSITY VISA PROGRAM) برای تشویق مهاجرت از کشورهای مختلف به ایالات متحده پایهگذاری شد. این برنامه با ایجاد تنوع بیشتر در جامعه مهاجرتی ایالات متحده آمریکا بنا نهاده شد؛ زیرا بهجز مهاجرت از طریق بستگان درجه یک در آمریکا و یا مهاجرت شغلی، فرصتهای بسیار کمی برای مهاجرت دائمی و قانونی به ایالات متحده وجود داشت. اما ویزای تنوعنژادی بستر مناسبی برای مهاجرت دائمی سایر افراد به ایالات متحده فراهم کرد.
لاتاری تنوع نژادی، آسانترین راه رسیدن به آمریکا
مهاجرت به آمریکا از سایر روش ها مانند ویزای خانوادگی، سرمایهگذاری، کاری و نخبگان بسیار زمانبر است و به دلیل شرایط خاص، شامل حال تمامی افراد متقاضی مهاجرت به ایالات متحده نمیشود. با ثبت نام در لاتاری آمریکا، برندگان تنها براساس شانس و به صورت رندوم انتخاب میشوند.
بعد از مشخص شدن نتایج لاتاری، برندگان باید در یک پروسه حدودا یکساله، مراحل بعدی لاتاری از جمله تکمیل فرم مهاجرتی DS-260 و انتخاب یکی از سفارتهای آمریکا، جمعآوری مدارک، انجام معاینات پزشکی و شرکت در مصاحبه سفارت آمریکا را پشت سر بگذارند. درنهایت پس از موفقیت در مصاحبه و اخذ ویزای آمریکا، برندگان به آمریکا مهاجرت کرده و گرین کارت آمریکا را دریافت میکنند.
گرین کارت لاتاری امریکا چیست؟
کارت اقامت دائم (فرم USCIS I-551) یا گرین کارت آمریکا، مدرکی برای نشان دادن وضعیت اقامت دائم در ایالات متحده است.
دارندگان گرین کارت با استفاده از آن به عنوان یک مدرک شناسایی معتبر، امکان زندگی، کار و تحصیل در ایالات متحده آمریکا را خواهند داشت. دارندگان قانونی گرین کارت به عنوان «مقیم دائم قانونی» یا «LPR» نامیده میشوند.
پس از موفقیتآمیز بودن روند درخواست کارت اقامت دائم، داشتن گرین کارت به افراد این امکان را میدهد تا آزادانه هر شهر و ایالتی از آمریکا را برای کار و سکونت خود انتخاب کنند. به راحتی به ایالات متحده وارد و خارج شده و با هزینه بسیار کمتر در ایالات متحده تحصیل کنند. هر ساله دولت ایالات متحده آمریکا بیش از یک میلیون گرین کارت صادر میکند.
تعداد زیادی از این گرین کارتها، به اعضای خانواده شهروندان ایالات متحده و دارندگان فعلی گرین کارت داده میشود. پس از آن، نیروهای کار از کشورهای مختلف که به دنبال شغل و استخدام در ایالات متحده هستند؛ بهعنوان بزرگترین گروه دریافت کنندگان گرین کارت قرار میگیرند.
سهمیه لاتاری آمریکا برای هر کشور چقدر است؟
کشورهای واجد شرایط در مناطق جغرافیایی زیر گروهبندی میشوند:
اروپا، آفریقا، آسیا، اقیانوسیه، آمریکای شمالی (به استثنای مکزیک)، آمریکای جنوبی، آمریکای مرکزی و کارائیب.
خدمات شهروندی و مهاجرت ایالات متحده (USCIS) تخصیص ویزای تنوع نژادی سالانه هر منطقه را با استفاده از فرمول خاصی و آمار مهاجرت چند سال اخیر محاسبه میکند.
فرمول تخصیص که هر سال مجددا محاسبه میشود، ویزاهای کمتری را به مناطق با پذیرش زیاد یا هر منطقهای که بیش از یک ششم کل پذیرش مهاجران به ایالات متحده در پنج سال گذشته را تشکیل داده است؛ اختصاص میدهد. در واقع می توان گفت که حدود 7 درصد از ویزاهای موجود در سال میتواند به بومیان هر کشور داده شود.
شانس برنده شدن در لاتاری چقدر است؟
انتخاب برندگان لاتاری آمریکا از طریق قرعه کشی انجام میشود. قرعهکشی بین تمامی ثبتنامکنندگان توسط سیستم کامپیوتری صورت گرفته و فقط شانس در برنده شدن تاثیرگذار است.
محاسبه شانس برنده شدن به تعداد افراد ثبتنامکننده در هر دوره لاتاری بستگی دارد.
هر سال حدود 55 هزار ویزای لاتاری برای اعطا به برندگان برنامه مهاجرتی تنوع نژادی آمریکا در نظر گرفته میشود، اما تعداد ثبت نام کنندگان بسیار بیش از این عدد است، به طور مثال تعداد کل ثبت نام کنندگان در لاتاری 2023 آمریکا؛ 9 میلیون و 570 هزار و 291 نفر بوده است و تعداد برندگان لاتاری 2023 نیز از کل دنیا حدود 119 هزار و 262 نفر بود. کشور ایران در دوره 2023 نیز 5506 نفر برنده داشته است.
با نگاهی به آمار ثبتنام و برندگان لاتاری از ایران در سالهای گذشته، میتوان گفت که تقریبا از هر 227 نفر ثبتنامکننده ایرانی، 1 نفر برنده میشود.
مزایای لاتاری گرین کارت آمریکا
افرادی که در قرعهکشی لاتاری انتخاب شوند، گرین کارت آمریکا را به همراه همسر و فرزندان مجرد زیر 21 سال خود دریافت مینمایند. مشخصات اعضای خانواده بایستی در زمان ثبت نام، بهعنوان زیرمجموعه شخص برنده ذکر شده باشد.
افرادی که بتوانند گرین کارت آمریکا را دریافت کنند، تقریبا از تمام حقوق شهروندان ایالات متحده بهجز حق رای، بهرهمند میشوند و امکان زندگی در ایالت و شهر دلخواه خود، کارکردن بدون محدودیت و تحصیل با هزینه بسیار اندک و یا رایگان را خواهند داشت.
پس از 5 سال، با ارائه درخواست شهروندی ایالات متحده، برندگان لاتاری میتوانند تابعیت و پاسپورت آمریکا را اخذ کنند و برای اعضای خانواده درجه 1 خود نیز درخواست گرین کارت دهند.
در نظر داشته باشید که برندگان لاتاری هیچ مبلغ نقد یا کمک هزینهای بابت برنده شدن در لاتاری از دولت آمریکا دریافت نخواهند کرد.
زمان ثبت نام در لاتاری آمریکا
ثبتنام در لاتاری آمریکا یکبار در سال و به مدت حدود یکماه امکان پذیر است. سایت لاتاری E-DV، در بازه اوایل ماه اکتبر (اواسط مهرماه) تا اوایل ماه نوامبر (اواسط آبان ماه) پذیرای درخواستهای ثبتنام است و پس از این بازه مشخص، سایت لاتاری بسته میشود.
نحوه ثبت نام در لاتاری آمریکا
یک فرم ثبتنام به زبان انگلیسی در سایت لاتاری E-DV وجود دارد که هر متقاضی فقط یکبار باید آن را به درستی و بادقت کافی تکمیل کند.
در پایان ثبتنام در سایت، ثبتنامکنندگان باید رسید ثبتنام که شامل نام خانوادگی و نام متقاضی اصلی، سال تولد به میلادی و یک عدد کانفرمیشن نامبر (Confirmation Number) 16 کاراکتری است را از سایت ذخیره کرده و تا زمان اعلام نتایج لاتاری نزد خود نگه دارند.
فرم ثبتنام لاتاری در سایت لاتاری شامل اطلاعات زیر است:
- مشخصات متقاضی اصلی: نام و نام خانوادگی، شهر و کشور محل تولد، تاریخ تولد به میلادی، عکس جدید و استاندارد لاتاری، ایمیل، آدرس، آخرین مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل و تعداد فرزندان
- مشخصات همسر قانونی: نام و نام خانوادگی، شهر و کشور محل تولد، تاریخ تولد به میلادی، عکس جدید و استاندارد لاتاری
- مشخصات تمام فرزندان قانونی مجرد و زیر 21 سال: نام و نام خانوادگی، شهر و کشور محل تولد، تاریخ تولد به میلادی، عکس جدید و استاندارد لاتاری
اشتباهات رایج در ثبت نام لاتاری
هر کدام از اطلاعات فوق جهت ثبتنام باید بهصورت صحیح ثبت شوند. اشتباهات ثبت نام در سایت، غیرقابلویرایش هستند و انجام مجدد ثبتنام نیز باعث حذف از قرعهکشی و یا رد شدن پرونده در مصاحبه سفارت میشود. افراد ناآگاه به مسیر مهاجرت به آمریکا نمیتوانند جهت ثبتنام، راهنمای خوبی برای متقاضیان ثبتنام باشند.پس بهتر است تا جهت استفاده از این شانس ارزشمند مهاجرتی، ثبتنام با آگاهی انجام پذیرد.
اشتباهاتی که باعث رد شدن پرونده برندگان لاتاری میشوند شامل موارد زیر هستند:
- اشتباه در املای نام و نام خانوادگی و یا جابجا نوشتن آنها
- درج اشتباه تاریخ تولد میلادی
- اشتباه در ثبت محل تولد شامل شهر و کشور
- اشتباه در درج وضعیت تاهل
- ثبت نکردن مشخصات فرزندان مجرد زیر 21 سال
- استفاده از عکس غیراستاندارد، عکس افراد دیگر و یا عکسهای قدیمی برای ثبتنام لاتاری
شرط اصلی ثبت نام لاتاری
جهت واجد شرایط بودن برای ویزای تنوع نژادی، متقاضیان باید طبق قانون مهاجرت و ملیت (INA) در ایالات متحده پذیرفته شوند. همچنین دارای تحصیلات دوازده ساله دبیرستانی یا حداقل دو سال سابقه کار در پنج سال اخیر در رشته شغلی با نمره 7 به بالا (با توجه به سایت ONETONLINE.ORG) باشند.
متقاضی باید بومی یکی از کشورهایی باشد که واجد شرایط برنامه ویزای تنوع نژادی هستند. درواقع، اصلیترین شرط ثبتنام لاتاری این است که شخص ثبتنامکننده باید حداقل مدرک تحصیلی معادل دیپلم آمریکا داشته باشد که این دیپلم معادل دوازده سال تحصیل است.
در سیستم آموزشی ایران دیپلمهای نظام قدیم، مدارک پیش دانشگاهی و دیپلمهای جدید دوازده ساله و واجد شرکت در لاتاری هستند. افرادی که دیپلم فنیوحرفهای یا کار و دانش، هنرستان، بزرگسالان، متفرقه، شبانه و یا از راه دور دارند، واجد شرایط ثبتنام نیستند؛ مگراینکه در زمان ثبتنام دانشجو بوده و حداقل یک سال تحصیل در دانشگاه را پشتسر گذاشته باشند.
شرط تحصیلی برای کیس اصلی الزامی است، اما افراد خانواده که بهعنوان زیرمجموعه ثبت میشوند، الزامی برای داشتن این شرط ندارند. اگر شخصی شرط تحصیلی را نداشته باشد، باید دارای سابقه شغلی قابلقبول وزارت امورخارجه آمریکا باشد.
شرط شغلی (در صورت نداشتن 12 سال تحصیل)
افرادی که سابقه دوازده سال تحصیل ندارند باید طی 5 سال گذشته 2 سال در مشاغل با امتیاز svp بالاتر از 7 سابقه کار داشته باشند. مدارک موردنیاز برای شرط تحصیلی و شغلی، پساز برنده شدن باید ارائه شوند و موردتایید افسر کنسولی در جلسه مصاحبه قرار بگیرند.
ثبتنام لاتاری هیچ محدودیت سنی ندارد و افراد زیر 21 سالی که مجرد بوده و دیپلم دارند میتوانند هم بههمراه والدین و هم به صورت تکنفره ثبتنام نمایند.
ثبت نام افراد متاهل چگونه است؟
هر شخص متاهل الزاما باید اسامی همسر و فرزندان مجرد زیر 21 سال خود را در فرم ثبتنام درج نماید حتی اگر این افراد قصد مهاجرت با این شخص را نداشته باشند.
درصورت برنده شدن این شخص همسر و فرزندان او نیز میتوانند گرین کارت را دریافت نمایند.
اطلاعات موردنیاز ثبت نام لاتاری چیست؟
- اطلاعات هویتی
- آدرس محل سکونت
- وضعیت تحصیلی
- وضعیت تاهل
- عکس استاندارد لاتاری
- ایمیل و تلفن
- اطلاعات همسر و فرزندان مجرد زیر 21 سال براساس مدارک هویتی
مدارک لازم برای ثبت نام لاتاری
برای ثبتنام در سایت لاتاری، متقاضیان باید یک فرم الکترونیکی به زبان انگلیسی را تکمیل کنند. در دورههای قبلی، داشتن پاسپورت برای ثبتنام نفر اصلی اجباری بود. اما در دوره لاتاری 2024، شرط داشتن پاسپورت برای نفر اصلی لغو گردید و ثبتنام بدون داشتن پاسپورت امکانپذیر شد.
باتوجه به شرایط موجود، پیشبینی میشود که برای ثبتنام دوره آینده یعنی لاتاری 2025، باز هم نیازی به ثبت اطلاعات پاسپورت در فرم ثبتنام نباشد.
بدون آپلود عکس لاتاری، امکان تکمیل ثبتنام در سایت وجود نخواهد داشت. عکس لاتاری که در سایت بارگذاری میشود، باید برای تمام افراد ثبتنامکننده شامل نفر اصلی، همسر و فرزندان مجرد زیر 21 سال آپلود شود.
زمان اعلام نتایج لاتاری آمریکا
حدود 6 ماه پس از اتمام مهلت ثبتنام، سایت لاتاری جهت استعلام نتایج لاتاری باز میشود. این زمان اوایل ماه می یا اواسط شهریور ماه خواهد بود. ثبتنامکنندگان گرامی باید با استفاده از رسید ثبتنام که از سایت لاتاری دریافت کردهاند، نتیجه ثبتنام خود را چک کنند.
در صورت برندهشدن، یک نامه با نام نفر اصلی ثبتنام کننده نمایش داده میشود و در انتهای نامه نیز سفارت پیشفرض و همچنین کیس نامبر (شماره پرونده) مخصوص به برنده درج شده است. اما در صورت برنده نشدن، یک پیغام یکسان برای همه افراد با این شرایط، نمایش داده می شود که بیانگر انتخاب نشدن او در لاتاری آمریکا است.
برندگان لاتاری پس از اطلاع از نتیجه لاتاری، باید کار پیگیری پرونده خود را در اسرع وقت آغاز کنند. سال مالی برندگان که در آن بازه، دعوت به مصاحبه ها و اعطای ویزاها انجام می گیرد، از یکم اکتبر هر سال میلادی (اوایل مهر ماه) تا 30 سپتامبر سال بعد خواهد بود. بعد از اخذ ویزا در این بازه زمانی یکساله، برندگان حدود 6 ماه فرصت دارند تا وارد خاک ایالات متحده شوند.
مراحل کاری برندگان لاتاری آمریکا
برنده شدن در لاتاری، در واقع شروع یک مسیر جدید مهاجرتی است که میتواند پیچیده و گاهی پرریسک باشد. در ادامه به معرفی مراحل کاری برندگان لاتاری خواهیم پرداخت. مقاله را دنبال کنید.
- تکمیل فرم DS-260 طبق شرایط تحصیلی، شغلی، وضعیت سربازی و … هر برنده و انتخاب سفارت مناسب با توجه به شرایط پرونده برندگان
فرم DS-260 یک فرم آنلاین جهت درخواست ویزای مهاجرتی به ایالات متحده آمریکا است. این فرم مهاجرتی برای نفر اصلی و زیرمجموعههای او که متقاضی گرین کارت آمریکا از روش لاتاری تنوع نژادی، خانوادگی، شغلی و سایر روشهای مهاجرت دائم به ایالات متحده هستند، تکمیل میشود.
فرمهای مهاجرتی DS-260 توسط مرکز ملی ویزا (NVC) بررسی و پردازش میشوند. تکمیل درست و اصولی این فرم از بسیاری از مشکلات در مسیر لاتاری جلوگیری کرده و خطر AP غیرسربازی را برای برندگان کاهش میدهد.
انتخاب سفارت نیز برای هر برنده با توجه به شرایط پرونده او انجام خواهد شد. گرچه در نامه برنده شدن ایرانیها، سفارت آنکارا بهصورت پیشفرض نوشته شده، اما این سفارت با توجه به شرایط پرونده، قابلتغییر است.
- جمع آوری مدارک و ترجمه آنها، تزریق واکسنها و تهیه کارت زرد واکسیناسیون
اصل و ترجمه مدارک روز مصاحبه با توجه به شرایط هر برنده ممکن است متفاوت باشند، اما بهطورکلی، اصل و ترجمه مدارک هویتی، تحصیلی، سربازی و نامه تمکن مالی مهمترین مدارک جهت بردن به مصاحبه خواهند بود.
کارت زرد واکسیناسیون نیز باید جهت ارائه در معاینه پزشکی در کلینیک موردتایید سفارت، ارائه شود.
- انتظار برای کارِنت شدن کیس نامبر برندگان در ویزا بولتن هر ماه
سال مالی برای برندگان هر دوره از اول اکتبر تا 30 سپتامبر تعریف میشود. فقط در این بازه، برندگان لاتاری به مصاحبه دعوت شده و ویزا میگیرند. معمولا اولین ویزا بولتن یا اطلاعیه ویزاهای لاتاری، در ماه آگوست منتشر میشود.
این جدول که در سایت وزارت امور خارجه آمریکا اعلام میگردد، حاوی بالاترین عدد کیس نامبرهایی است که در هر منطقه مجاز به دعوت به مصاحبه هستند.
بهاین ترتیب، سفارتها تا سقف کیس نامبر تعیینشده در ویزا بولتن هر ماه، اجازه دعوت برندگان به مصاحبه را دارند و برندگانی که کیس نامبر آنها از آنچه در ویزا بولتن اعلام شده، بالاتر باشد، باید منتظر اعلام ویزا بولتن ماه بعد باشند.
البته کارِنت شدن به معنی دعوت به مصاحبه قطعی نیست، و برندگانی که کیس نامبر آنها کارِنت شده، باید منتظر ایمیل دعوت از سوی سفارت انتخابی خود باشند.
- دریافت ایمیل دعوت به مصاحبه سفارت، انجام رجیستر نوبت مصاحبه، رزرو نوبت مدیکال و برنامه ریزی سفر
معمولا پس از اعلام ویزا بولتن هر ماه، نامههای دعوت به مصاحبه به ایمیل برندگان ارسال میشود. پس از آن، برندگان باید نوبت مصاحبه خود را رجیستر کرده و همچنین نوبت مدیکال یا معاینه پزشکی در کلینیک موردتایید سفارت آمریکا را نیز اخذ نمایند.
پس از آن، برنامهریز سفر برای حضور به موقع در معاینه پزشکی و همچنین مصاحبه سفارت، امکانپذیر خواهد بود.
- انجام معاینه پزشکی در کلینیک مورد تایید سفارت آمریکا
معاینه پزشکی یا مدیکال شامل یک سری آزمایش های عمومی و معاینات فیزیکی می شود. هدف از انجام این معاینات، این است که متقاضی ویزا بیماری مسری و خطرناک و یا ناتوانی جسمی شدید نداشته باشد.
- شرکت در مصاحبه سفارت با آمادگی کامل و اخذ ویزای یکضرب
برای موفقیت در مصاحبه، برندگان باید از حساسیتهای سفارت و موارد سوالبرانگیز در پرونده خود مطلع باشد. همین موضوع باعث میشود تا پاسخهای درست و قانع کنندهای در مصاحبه به افسر کنسولی ارائه شوند و شانس اخذ ویزای یکضرب بالا برود.
- ارجاع پرونده برای بررسی های بیشتر یا AP و انجام پیگیری های لازم از سوی برنده تا اخذ ویزا
برندگان ایرانی که موارد حساسی چون سربازی و … را در پرونده خود داشته باشند، ویزای یکضرب دریافت نمیکنند. به این ترتیب، در پایان مصاحبه به برنده اعلام می شود که پرونده او نیاز به بررسی های بیشتری دارد و پس از آن به او ویزا تعلق خواهد گرفت.
پس از انجام بررسیهای بیشتر از سوی مقامات بالادستی، برای اعطای ویزا به این برندگان تصمیم گرفته میشود. سرانجام، برندگان لاتاری که موفق به اخذ ویزا میشوند و با سفر به آمریکا، گرین کارت خود را دریافت خواهند کرد.